Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Groenhoeve Uden bestaat 30 jaar

UDEN | Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Koen Hehenkamp, oud burgemeester van Uden, samen met de toenmalige wethouder Jan van Bergen de eerste steen heeft gelegd voor het gebouw de Groenhoeve. De initiatiefnemers van destijds IVN Uden, Vogelwacht Uden en Stichting Kinderboerderij Uden zijn op dit moment nog steeds eigenaar en hoofdgebruiker van de Groenhoeve, gelegen aan de Artillerieweg 3 in Uden. Samen met andere gebruikers organiseren zij uiteenlopende educatieve activiteiten waar jaarlijks duizenden bezoekers aan deelnemen.

De exploitatie van de Groenhoeve is ondergebracht in een stichting waar het IVN, de Kinderboerderij en Vogelwacht in participeren. Bestuurslid Luc van den Brule geeft aan dat de drie hoofdgebruikers evenredig in het stichtingsbestuur zijn vertegenwoordigd. “Als gezamenlijke stichting kunnen we de individuele belangen beter behartigen richting de diverse instanties, waaronder de Gemeente Uden. Daarnaast regelt het bestuur niet alleen de exploitatie van het clubgebouw, maar ook de verhuur van de verschillende ruimtes. Naast de drie vaste gebruikers, kunnen ook andere stichtingen, verenigingen, bedrijven of instanties gebruik maken van de faciliteiten van de Groenhoeve. Op dit moment zijn er nog enkele dagdelen beschikbaar voor de verhuur”, vertelt Luc van den Brule. De stichting is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw en omgeving. “Gelukkig hebben we een groot aantal vrijwilligers dat bereid is om de handen uit de mouwen te steken.” De financiering voor het gebouw de Groenhoeve is destijds tot stand gekomen in het kader van de regeling ‘Jongeren bouwen voor Jongeren’. Om zich beter te bekwamen in hun beroep werden jonge bouwvakkers ingezet bij projecten van J.B.J. In 1989 werd het project goedgekeurd en de subsidie toegezegd. Architect Harry van Schijndel uit Uden heeft voor het ontwerp gezorgd. De uitvoering van de bouw viel onder de verantwoordelijkheid van aannemer G.P.B. Bouw uit Boxmeer. De onderliggende grond wordt gehuurd van de gemeente Uden.

Nieuwe zonnepanelen
De afgelopen jaren heeft het bestuur diverse projecten in en rondom de Groenhoeve succesvol afgerond. Dit voorjaar zijn de oude zonnepanelen vervangen voor dertig nieuwe panelen met een hoger rendement. Het schilderwerk voor de kozijnen is gedaan en er zijn verduisteringsgordijnen aangeschaft. “We willen binnenkort de keuken moderniseren, deze is te klein en moet worden vergroot om de bezoekers een betere service te kunnen geven”, aldus Luc van den Brule.

Vorige berichten